Święta Bożego Narodzenia w różnych krajach cz. 1

Święta Bożego Narodzenia stanowią jedno z najważniejszych wydarzeń w roku. W dzisiejszych czasach to nie tylko święto religijne, ale również wydarzenie kulturowe (oraz popkulturowe). Nie rzadko sposób celebrowania tych świąt różni się w zależności od kraju.

Niemcy

Nasi zachodni sąsiedzi swoje przygotowania do świąt rozpoczynają niemalże miesiąc wcześniej. Najważniejszym elementem dekoracyjnym w niemieckich domach jest choinka, podobnie jak w Polsce, jednak mało kto wie, że to właśnie Niemcy zapoczątkowali ten zwyczaj. Świąteczne życzenia składane są bez dzielenia opłatkiem. Na wigilijnych stołach króluje pieczona gęś, a w ramach świątecznej przekąski piecze się ciasteczka w różnych kształtach tj.: choinki, gwiazdki, aniołki. W Niemczech odpowiednikiem świętego Mikołaja jest tzw.: Christkind (Dzieciątko Jezus).

Meksyk

Przygotowania do świąt w Meksyku rozpoczynają się z dwutygodniowym wyprzedzeniem. 15 grudnia wiesza się pod sufitem piniatę – gliniane naczynie wypełnione słodyczami. Odpowiednikiem opłatka jest tzw.: rosca. Główne danie wigilijne stanowi indyk, pozostałe dania to min.: zupa, ryż, owoce oraz poncz do picia zrobiony z owoców: guajaby, jabłek, trzciny cukrowej, suszonych śliwek, orzechów, cynamonu, tamaryszku i… tequili lub rumu. O północy, podobnie jak w Polsce, idzie się na Pasterkę. Najważniejszym atrybutem świąt jest szopka bożonarodzeniowa tzw.: pasada.

Grecja

W Grecji Boże Narodzenie jest okresem bardzo spokojnym i uroczystym. Okres świąteczny trwa od 6 grudnia do 6 stycznia – dopiero tego dnia (w święto Trzech Króli) Grecy obdarowują się prezentami. W wigilię na greckich stołach zawsze znajduje się tzw.: „christopsomo”, czyli „Chleb Chrystusa” – okrągły bochenek pieczywa ozdobiony na wierzchu krzyżem. Do wigilijnych potraw należą przede wszystkim: indyk, jagnięcina i cielęcina. Symbolem świąt jest drewniana misa zawieszona na drucianej obręczy do której dołączony jest drewniany krzyż z owinięta wokół niego gałązką bazylii.

Wielka Brytania

W Wielkiej Brytanii wigilijny posiłek zaczyna się w południe w ścisłym gronie rodzinnym. Tradycyjnym daniem jest pieczony indyk i „płonący pudding”. Wieczorem wszystkie dzieci wywieszają swoje pończochy za drzwi, by następnego dnia rano odnaleźć je wypełnione prezentami. To  właśnie w tym kraju praktykowane jest zawieszanie jemioły. Zwyczaj ten bierze się jeszcze ze starożytnych czasów, w których jemioła była uznawana za magiczną roślinę. Z Wielkiej Brytanii, a dokładnie z Londynu pochodzi również tradycja wręczania sobie kartek z życzeniami.

Francja

W przeciwieństwie do innych krajów katolickich we Francji nie ma tradycji obchodzenia Wigilii. Dopiero 25 grudnia Francuzi zasiadają do wspólnego obiadu, którego głównym daniem jest indyk nadziewany kasztanami. Co ciekawe każde danie podawane jest przy akompaniamencie odpowiadającego mu wina, a rozpoczynający kolację toast wznosi się szampanem. Zamiast świętego Mikołaja prezenty przynosi mały Jezus, które, zamiast pod choinką, lądują do przygotowanych na tą okazję bucików ustawionych przy kominku.

Druga część wpisu ukaże się już za tydzień.

Reklamy